(Bunkern besöktes april 2013)
En bunker kan väl inte vara speciellt kul? Det var åtminstone min tanke, innan jag åkte dit tillsammans med mina mindre barn på 6 och 9 år. Men eftersom sevärdheten har blivit nominerad till bästa barn aktivitet 2013, så tänkte jag att vi skulle kolla upp det.
Kontrollrummet, fotograf Jeppe Carlsen
Först lite fakta!
Men först lite kort historia, bara så att man vet vad bunkern har använts till. Ejbybunkern ligger vid ”Vestvolden”, och byggdes som kommandocenter åt Köpenhamns luftförsvar under kalla kriget. Den var färdig 1954, och de kommande 17 åren var bunkern bemannad dygnet runt, i tillfälle av att kriget skulle bryta ut. Därefter hade den andra millitära ändamål, tills militären lämnade den i 2005. Under alla åren omgärdades den av mycket hemlighetsmakeri, och ryktena var många. Inte ens grannarna några 100 m. från bunkern visste vad som pågick.
Tavla från bunkern, som visade aktuellt beredskapsläge
Vacker natur vid Vestvolden, fotograf Lars Schmidt
”Vestvolden” som bunkern ligger vid, är en försvarsvall (vold=vall) som byggdes 1885-1894, och som i sin tur var en del av en enorm försvarsring runt om Köpenhamn som kallades Köpenhamns befästning. Danmark hade 1864 förlorat kriget mot Tyskland, och för att säkra Köpenhamn om en ny konflikt skulle komma, byggde man ringen. Förutom Vestvolden bestod den av fort, bunkrar, vallgravar och magasin till artilleribatterier som var placerade runt omkring hela Köpenhamn.
Underjordiska gångar på Vestvolden, fotograf Lars Schmidt
Bunkern, ett digitalt upplevelsescenter
Nu, när vi har fakta på plats, är det dags att berätta om upplevelsen i bunkern. Som sagt hade jag mina barn i skolåldern med. De har varit med på diverse museer. Också några som efter deras mening var mindre spännande, så de var rätt så skeptiska. Allt på bunkern är mycket autentiskt, och känslan av militär disciplin hänger i luften. När man väl har hittat in bakom järnportarna och betalt inträde, så får man en kort introduktion till bunkern och aktiviteterna.
Ingången, foto Jeppe Carlsen
Förutom att utforska de historiska lokalerna och läsa om bunkern, så finns det flera olika digitala och interaktiva spel man kan spela. Bl.a. kan man hjälpa ”voldbisserne” med att gräva vallar, prova sina färdigheter som soldat på cykelpatrull, spela kalla kriget spel och fotograferas med soldater.
Barnen försöker förhindra ett tredje världskrig
Här gäller det att hjälpa ”Voldbisserne” med att bygga vallar
Dessutom kan man spela ett interaktivt mobilspel via sin Iphone, eller en Ipod som man lånar. Man ska scanna QR koder och det gäller att avslöja spionen innan tredje världskriget bryter ut. En intensiv upplevelse som ska lösas på tid, och det blir stressigt. Vi hann, med en minut kvar!
Fotograf: Jeppe Carlsen
Facit
Mina barn tyckte att det var en 5-stjärnig upplevelse och hade mycket att prata om efteråt. Men tänk på att det är mycket som ska läsas och lyssnas på. De flesta spel kan man spela på danska eller engelska, också spionspelet. Så om man kan översätta för sina barn så är det en stor upplevelse. När vi kom var det ca 20 besökare inne i bunkern. Därför började vi med att gå runt och läsa fakta och spela spelen. När vi var färdiga med det, gick vi tillbaks till ingången och lånade en Ipod, och när vi skulle lösa spionspelet var vi faktiskt ensamma i bunkern.
Eftersom de flesta aktiviteterna är i spelform, tänkte jag att det kanske kunde bli en del väntetid när det kommer mycket folk. Frågade därför om det brukade ge problem, men i snitt har de haft ungefär 30-40 besökare pr. dag och det har inte varit något problem. Om det är mycket folk kan man gå ut igen och komma tillbaks senare. Biljetten gäller också hela dagen, så vill man ta en paus kan man gå ut och kolla på Vestvolden eller besöka Artillerimagasinet där det finns utställning, biograf och café, och komma tillbaks senare.
Resultatet efter besöket hos fotografen. Bilderna kan ses på nätet efteråt.
I övrigt består Köpenhamns Befästning av flera andra fort som också kan besökas, och barn brukar alltid tycka att det är kul att springa runt och leka på vallgravar och i gamla fort.
Adress: Jyllingevej 303, 2610 Rødovre
Öppettider: lördag – söndag: 11-16, (vid skollov även tisdag – fredag)
Hemsida Ejby bunkern: Ejbybunkern