Information om sidan

Bästa guiden till Köpenhamn!

.

Den Blå Planet

Då blev det dags att besöka Den Blå Planet i Kastrup. Danmarks Akvarium som har flyttat från de gamla lokalerna ute i Charlottenlund, till ett helt nytt akvarium i en spektakulär byggnad inspirerad av naturens virvelformer.

Den Blå Planet

Den Blå Planet, foto Adam Mørk

Den Blå Planet, Nordeuropas största

Över 9000 kvadratmeter, vilket gör det till Nordeuropas största akvarium. Förutom de 3 000 fiskar och havsdjur som har flyttat med från det gamla akvariet, har man köpt 17 000 nya. Så nu kan man uppleva hammarhajar, sjölejon, pirayor och 20 000 andra fiskar och havsdjur från hela världen. Det är ingen tvekan om att det är Danmarks nya stora attraktion.

Den Blå Planet, interiör

Den Blå Planet, foto Adam Mørk

Ambitionen är också att vara en av Danmarks fem bäst besökta attraktioner, och man räknar med 700000 besökande årligen. Man vill också gärna signalera att akvariet nu inte bara är Danmarks akvarium, men i lika hög grad “Sveriges akvarium”. Placeringen några få kilometer från Öresundsbron gör också att akvariet ligger bra till för de som kommer från Sverige.

Väl inne, följer man likt en virvelström gångarna runt i akvariet. En unik upplevelse, där man kommer nära livet i vattnet, från nordens iskalla hav till de färgstrålande korallreven i tropikerna.

Oceantanken

Mest spektakulär är nog oceantanken, där hammarhajar simmar tillsammans med rockor och muränor. Glaset till det stora panorama fönstret är 16 x 8 meter, och är 48 cm tjockt! Fiskarna och havsdjuren kan också upplevas från en 16 meter lång tunnel, som går genom tanken.

Oceantanken

Oceantanken, foto Adam Mørk

Korallrevet

I korallrevet hittar man alla de färgstrålande fiskar och djur som lever i och av koraller. Levande koraller och en mängd av revets olika djur visas i fyra akvarier som delas med osynliga väggar, så det upplevs som ett stort korallrev.

Korallrevet - foto Lasse Lindgren

Korallrevet, foto kopenhamn-guide.se

Flikfisk

Flikfisken är lika sällsynt som den är speciell. Den Blå Planet är med i ett projekt för att bevara arten. Foto Per Fløng.

Afrikas sjöar

Fem stora akvarier visar mångfalden i Afrikas tre största sjöar: Victoria, Tanganyika och Malawi. Här ses livet både ovanför och under vattenytan. Förutom alla färgrika fiskar, kan man se dvärgkrokodiler och vackra fåglar.

Afrikas sjöar

Afrikas sjöar, foto Den Blå Planet

Amazonas

I regnskogen kan man uppleva Amazonas imponerande djurliv. Det här är ett område som utan tvekan kommer att bli ännu mer autentiskt efterhand som regnskogen växer sig tät och de friflygande fåglarna känner sig hemma. Meningen är också att det ska komma fjärilar. Här finns fyra stora akvarier, som kan upplevas från ovan och under vattenytan.

Det är imponerande att se 3 000 Pirayor ligga helt stilla i sitt stora akvarium och vänta på sitt byte. I ett av de andra akvarierna kan man bl.a. uppleva de stora Arapaiman fiskarna.

Pirayor

Pirayor, foto Den Blå Planet

Det kalla vattnet

Förutom alla exotiska akvarier som kan upplevas på Den Blå Planet har man också gjort en stor insats för att göra akvarierna med vår egen havsmiljö spännande och inspirerande. De fiskar och havsdjur som lever i våra egna farvatten är faktiskt rätt så imponerande de också.

Sillstim

Sill är också fascinerande, när man på när håll kan studera stimmen simma runt. Foto Den Blå Planet.

En stor anläggning visar livet på Färöarna, där sjöpapegojor och andra havsfåglar dyker ner i vattnet från den 15 meter höga fågelklippan.

 

Lärorikt besök

Överallt beskriver man med hjälp av interaktiva skärmar och utställningar olika fakta om de miljöer man upplever. Bl.a. beskrivs evolutionen och utvecklingen av olika arter, och i grottan visas olika arters överlevnads instinkter och förmåga att anpassa sig.

Australiensk lungfisk

Äldsta fisken i Den Blå Planet är den australienska Lungfisken som kom till akvariet i Charlottenlund 1967. Då var den redan 10-20 år gammal, så precis hur gammal den är vet man inte. Foto Per Fløng.

Restaurang och utsikt

Utanför kan man förutom utsikten mot Öresund och bron titta på kaliforniska sjölejon och besöka karpsjön. I närheten ligger också restaurangen, och om vädret tillåter det kan man sitta på terrasen och äta. Restaurangen drivs av Meyers kök och har fokus på fisk och skaldjur. Här satsar man på kvalitetsråvaror där inspirationen hämtas från det nordiska köket.

TIPS:

Väntetid?

Den blå planet är populär, och vissa dagar kommer det fler besökare än andra. Det är alltid en bra idé att köpa biljetten i förväg, på hemsidan. För det första får man rabatt, för det andra kan man använda “Fast track” kön.
Man kan kolla kö läget på deras hemsida: Den Blå Planet väntetider

Sommartid, helger och lov kan man ha väldigt många besökare, men efter kl. 15 brukar det vara bättre plats.
Måndagar har man öppet till 21. Annars normalt tisdag till söndag 10 – 17 (men kolla hemsidan, i bland extra öppettider).

Parkering

Kolla parkeringsreglerna noggrant, eftersom det är olika regler allt efter var man parkerar (utanför eller innanför bommarna).

Hemsida: Den Blå Planet

Adress: Jacob Fortlingsvej 1, 2770 Kastrup

 


Visa större karta

 




9 Kommentarer

 1. Nyligt genomförda stikprov visar att 15 procent av besökarna i Den Blå Planet kommer från Sverige. Det är en kraftig ökning från de två procent som utgjordes av svenskar då Danmarks akvarium låg i Charlottenlund. Några anledningar är läget med närheten till Öresundsbron, kombinerat med att attraktionen är Nordeuropas största akvarium.

  Under sommarmånaderna har man förlängda öppettider till klockan 21 på vardagar i juli, samt ett program bl.a. innehållande kräftfiske för barn, science show och harpunjakt.

 2. Nu kan man även de som inte reser som grupp komma på rundtur bakom kulisserna i Den blå planet. Visningarna sker på fredagar kl. 16, och biljetter kan köpas på bl.a. bilettlugen, läs mer här:
  http://www.denblaaplanet.dk/rundture-bag-ruden-successen-fortsaetter/

 3. Tyvärr lever detta inte upp till förväntningarna. Stället är inte designat för att rymma de stora besöksmängderna. Trångt och bullrigt. Dessutom finns det nästan ingen information om det som visas i akvarierna. Oceantanken var fin, men det hade varit betydligt mer intressant om man hade vetat vad det fanns för fiskar i, och lite om dem.

 4. Hej Viveka,

  Tack för din kommentar! Jag har också förstått att intresset för akvariet har överstigit alla förväntningar, eftersom man räknade med 700 000 besökare pr. år, men redan innan det har gått ett halvår har haft 800 000 besök. Så ingen tvekan om att det är/har varit väldigt många människor.

  Jag skriver endast om min personliga upplevelse, och jag var där en fredag vid lunchtid, och då var det inga problem med mycket folk eller kö. Tycker också jag såg information om akvarierna på informationstavlor osv. men om det är mycket folk, så kan det säkert vara svårt att se dessa också.

  Har också sett många andra kommentarer om att det är för mycket folk och är trångt, och ingen tvekan om att det betyder mycket för upplevelsen. Hade det varit mycket folk när jag varit där med min familj hade det utan tvekan också påverkat mitt intryck.

  Enligt Den Blå Planet så är det minst folk på vardagar, måndag till fredag. Måndagar har man också öppet till 21.

  Ett tips är att kolla situationen på hemsidan, även om det kan vara svårt om man ska åka långt endast för att besöka akvariet. Kom ihåg att man får rabatt om man köper biljetterna på hemsidan, och eftersom det är rätt dyrt, så gäller det att spara där man kan.

  (Vecka 42 är skolornas höstlov i Danmark, så då ska man nog räkna med många besökare också)

 5. Hallå. Skulle ni kunna skaffa fram lite sjöjungfrur till akvariet? jag tror det hade blivit en stor succè . barnen hade älskat det. Det finns många sjöjungfrur i USA. Ta kontakt med dem och fråga om de vill komma över och simma i akvariet. finns även sjöjungfrur i tyskland. ställen i USA där de har sjöjungfrur. weeki wachee mermaids, Denver mermaids, ripley´s mermaids.

 6. Hej Sebbe,

  Kunde vara en trevlig idé. Får se om den Blå Planet nappar? 🙂

 7. Vidste du…
  At 96 % af alle gæster er tilfredse eller meget tilfredse med deres besøg på Den Blå Planet.
  Kilde: Megafon

 8. Jag undrar om ni har valar och delfiner?

 9. Hej Åsa
  Man har bl.a. Hammarhajar och Svartspetshaj i den stora Oceantanken hos Den Blå Planet, men inga delfiner. Du kan se mer på deras hemsida (under “Våra djur”).

  Vänliga hälsningar
  Redaktionen – kopenhamn-guide.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.