Under den här promenaden kommer man förbi 15 sevärdheter i Köpenhamn.
Bland annat Nyhavn, Amalienborg, Langelinie och Den lilla sjöjungfrun.

Här kommer man förbi riktigt många kända sevärdheter i Köpenhamn. I vår familj brukar vi ta den här rundan varje år. Den har blivit en klassiker, som vi tar när försommaren kommer i april eller maj och de första riktiga solskensdagarna visar sig.

Även om man som jag har bott 25 år i Danmark, så är det lika skönt varje år. 7 km. är inte så långt som det låter! Våra barn har varit med sedan de var små och bara man håller många raster så går det som en lek. Ev. kan man ta bort Langelinie, så blir den 2 km. kortare!

Turen till sevärdheter i Köpenhamn ser ut så här:

Karta sevärdheter
Visa större karta

(A) Kongens Nytorv

Turen börjar vid Kongens Nytorv, där Strøget har sitt slut, eller början om man vill. På den här platsen låg en gång byporten Østerport, men när den blev flyttad låg platsen öde och användes som last- och lossningsplats för den närliggande hamnen.  Kung Christian V beslutade att det skulle vara ett torg, och grundade år 1670 torget. I slutet av 1600-talet bestämde kungen att de som ägde mark runt om torget, gärna kunde få bebygga den, men endast om man byggde förnäma hus. Därför ligger det i dag flera gamla palats runt omkring Kongens Nytorv. I dag ligger bl.a. Det Kongelige Teater, Frankrikes ambassad, och ett av värdens äldsta lyxhotell, Hotel d’Angleterre runt om torget. I närheten ligger också det stora varuhuset Magasin du Nord. Metro station på torget öppnade i 2019 samtidigt med den nya metrolinjen ”cityringen”. Statyn på torget föreställer Christian V, kungen som också grundade platsen.

kongens-nytorv

Christian V, grundläggaren av Kongens Nytorv

(B) Nyhavn

På andra sidan torget hittar man Nyhavn. Hamnen blev utgrävd av svenska krigsfångar 1670-73, som ett alternativ till den gamla hamnen. Det äldsta huset, Nyhavn 9, är från 1681. I många år var Nyhavn ett av de mest skumma kvarteren i staden. På krogarna fanns sjömän och ”glädjeflickor”. Och där det fanns sjömän, fanns det också tatuerare och i Nyhavn 17 ligger fortfarande en av värdens äldsta tatuerarstudios. På 80-talet blev området renoverat och i dag ligger många restauranter, caféer och barer här. De mest kända är nog Nyhavn 17 och Cap Horn.

Nyhavn

Nyhavn, Köpenhamn

(C) Skuespilhuset

Fortsätter man ner genom Nyhavn, och förbi hotellet Nyhavn 71, så visar sig Skuespilhuset. Skuespilhuset är Det kongelige teaters teaterhus och invigdes 2008. Spännande arkitektur som man kan titta närmare på, medans man går runt huset, på bryggan av ekplank. Forstätt runt, via hamnen, så kommer man fram till Kvæsthusbroen, Sankt Annæ Plads och Ofelia Beach.

(D) Amaliehaven

Går man längs med hamnpromenaden så kommer man efter en stund fram till Amaliehaven. Det är en parkanläggning som gavs som gåva till det danska folket. Givaren är en fond som är stiftad av ett av Danmarks mest framgångsrika företag, A.P. Møller-Mærsk.  Tittar man över på motsatta sida vattnet, så ser man det nya Operahuset. Också detta en gåva från ”A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal”. Byggherre var sonen av fondens stiftare, Mærsk Mc-Kinney Møller. Som det ofta är med sådana projekt, så var det många och långa diskussioner, både när Amaliehaven och Operan skulle byggas.

Amaliehaven och Operan

Amaliehaven med fontän och Operan på andra sidan vattnet

(E) Esplanaden

Längre fram ligger huvudkontoret för nämnda A.P. Møller Mærsk, som bl.a. är världens största container rederi. Avdelningar i mer än 135 länder och ca 108 000 anställda på världsplan. Ofta kallas huvudkontoret bara ”Esplanaden”, efter adressen. I närheten ligger också Nordre Tolbod, som tidigare bl.a. har varit kajplats för färjan til Polen. Nu är det Café och restaurant i de tidigare väntesalarna, och utanför är det hållplats för ”hamnbussarna”.

Esplanaden

Esplanaden, huvudkontor för A.P. Møller Mærsk

(F) Gefionspringvandet och St. Alban’s English Church

Sen kommer man till Gefionspringvandet, som är en stor fontän. Myten berättar bl.a. om gudinnan Gefion som fick lov att behålla det land hon kunde plöja ut ur Sverige under en natt. Hon förvandlade sina söner som var jättar, till oxar och med dem plöjde hon ut det som i dag är Själland.
Härifrån kan man också se kyrkan: St. Alban’s English Church (St. Alban), som är den enda anglikanska kyrkan i Danmark.

gefion

Gefionfontänen en dimmig vinterdag

st-alban

St. Alban

(G) Den lilla sjöjungfrun, kanske den mest kända av alla sevärdheter i Köpenhamn

Fortsätt vidare längs med strandpromenaden så kommer ni fram till Den lilla sjöjungfrun (Den lille havefrue). Skulpturen illustrerar H.C. Andersens äventyr med samma namn och behöver väl inte ytterligare presentation. Som extra info kan det vara kul att veta att hela skulpturen en gång flögs till Shanghai där den visades upp under Expo 2010. Eftersom det nog är en av de mest kända sevärdheterna i Köpenhamn så brukar det vara väldigt många olika nationaliteter precis här.

(H) Langelinekajen

Har man lust till att ta hela turen, så fortsätter man nu ut på Langeline. Besöker man Köpenhamn sommartid så är chansen stor att något av de stora kryssningsfartygen ligger till kaj här. Det finns också outlet affärer och caféer. Längst ut ligger glasskioskerna. Hit åker Köpenhamnarna gärna när man skall lufta motorcykeln eller cabben. Eller bara för att åka och köpa glass. Man kan passande ta en glass-paus ute på piren, och titta över mot Malmö och Middelgrundsfortet.

Kryssare, Langelinie

Ett kryssningsfartyg som ligger vid kaj på Langelinie

glass

Kanske dags för en glass-paus?

(I) Pakhusen

Många av dem gamle packhusen har rivits ner och dem som står kvar har renoverats och innehåller i dag kontor och lyxlägenheter. Hela det bakomliggande hamnkvarteret har genom de senaste 30 åren också förvandlats från industrihamn till lyxlägenheter och kontor.

hundar

De fyrbenta vännerna gillar också att promenera i Köpenhamn

(J) Kastellet

Gå tillbaka, och gå över vägen och nedför trappan till Kastellet. Kastellet är ett av det danska försvarets historiska byggnadsverk, som anlades 1662-64. I dag är det både en turistattraktion och arbetsplats för hundratals personer i försvaret. Fästningens vallar är populära att promenera eller jogga på.

(K) Churchill parken och Frihedsmuseet

På väg ut från Kastellet kommer man till Churchill parken, uppkallad efter Winston Churchill. Här hittar man också Frihedsmuseet som återinvigdes 2020 och som är en del av Nationalmuseet. Det gamla museet rivdes i 2013 ner efter en brand, men man lyckades rädda de flesta föremål och arkiv, och ett nytt museum står nu klart. Bland annat kan man nu med hjälp av audioguide följa 6 historiska personer och deras öden under ockupationen och motståndskampen i Danmark under åren 1940-1945.

(L) Amalienborg

Fortsätt ut genom Amaliegade, så går man igen förbi “Esplanaden” (bara från andra sidan) och kommer fram till Amalienborg, monarkens residens i Köpenhamn. Är flaggan i topp så är regenterna hemma. Slottet består av fyra palats. I ”Christian 9:s palæ” bor Hennes Majestät Dronning Margrethe och Prinsgemål Henrik av Danmark. I ”Christian 8:s palæ” bor Kronprins Frederik av Danmark tillsammans med Kronprinsessan Mary av Danmark och deras barn. Klockan 12 varje dag är det vaktavlösning av “livgarden”.

livgarden

Livgardens vaktavlösning på Amalienborg

livgarden

Det kan bli varmt under björnskinnsmössan!

(M) Marmorkirken

Sista stop på turen är Marmorkirken, en imponerande kyrka byggd av Frederik den 5. Därför heter den egentligen också Frederiks kirke. Här kan man passa på att sitta och vila benen lite, efter en lång men givande promenad genom Köpenhamn. i helgerna är det torn-visning kl. 13 och 15.

marmorkirken

Marmorkyrkan

Nu är det bara några hundra meter kvar, så är man tillbaks till utgångspunkten vid Kongens Nytorv.

Kommer man genom hela rundan får man alltså se 15 sevärdheter i Köpenhamn. Det bästa av allt är att hela turen bara kostar lite slitage på skorna, och kanske lunch och en glass. Spara den till en dag med fint väder, så kan jag lova att det blir en trevlig tur. Låt bli att stressa, men ta det lugnt! 🙂

Vill du hellre ta en guidad tur, så kolla in vilka turer man kan boka här: