OBS! Post & Tele museet flyttar till Österbro och därför är utställning stängd just nu. Hoppas att återvända med ett uppdaterat inlägg när museet har öppnats igen. Men det är spännande med den fantastiska utveckling som skett de senaste 100 åren, så även om man inte kan besöka museet just nu, så är historien kul.

På Post & Tele museum kan man se och lära om utvecklingen inom kommunikation genom flera hundra år. Från Christian den 4 stiftade skandinaviens första allmänna postväsen 1624, fram till dagens informationssamhälle med data och mobiltrafik.

Post & Tele Museum

Post & Tele Museum på Købmagergade

Här finns naturligtvis väldigt mycket att se för entusiaster, men Post & Tele museum innehåller också mycket för de som bara är måttligt intresserade av post, tele och kommunikation. Dessutom har muséet många aktiviteter och arrangemang speciellt för barn. Så det är absolut värt ett besök för alla, och det är gratis!

Muséet är uppdelat i 3 avdelningar

Första avdelningen, Kungens postväsen, handlar om perioden 1624-1848. Här beskrivs utvecklingen från kungen stiftade postväsendet fram till enväldet avskaffandes 1848. Posten var ett viktigt led i kungens önskan att kontrollera och styrka sitt rike, men också ett erbjudande till de få som kunde läsa och skriva.

Kugle postvogn

En dansk uppfinning, ”Klotpostvagnen”.

Formen gjorde att den bättre kunde motstå vind och regn, och så behövde postiljonen inte lockas att tjäna extra pengar genom att ta med sig passagerare, dem var det nämligen inte plats till.

Uppfinningarnas tid 1849-1920

Här hittar man utställningar om telegrafi, frimärken, telefoni och radio. Genom hela muséet beskrivs transporthistorien i danskt postväsen och här visas bl.a. en isbåt, samt interiör från ett posttåg.

Förutom alla utställningar och saker man kan titta på, så kan man prova hur en gammal telefonväxel fungerar, och man kan mixa sitt eget radioprogram.

Växel

Olika saker som man kan pröva, bl.a. en fungerande växel

Informationssamhället, 1920 – nutid

I den här avdelningen beskrivs hur telefonen och radion utvecklades mellan de två världskrigen och hur det påverkade folks vardag. Efter andra världskriget följde högkonjunkturen och utvecklingen tog fart igen. Här finns flera interiörer och fungerande telefonkiosker från olika perioder. Alla telefoner styrs av en analog telefoncentral som också kan ses. Och naturligtvis mycket annat som visar utvecklingen fram till dagens IT samhälle.

Renault 4

Också i den sista avdelningen finns transport historien representerad, bl.a. med en Renault 4

Är Post & Tele museum värt ett besök?

Det tycker jag, eftersom det finns något för de flesta. Naturligtvis kan tekniskt intresserade hitta många spännande saker. Men man har gjort mycket för att intressera barn, och för oss som är äldre kan det vara kul att minnas hur det var i vår barndom och innan dess.
Och alltid kul med lite fakta, som att den första mobiltelefonen till den danska marknaden vägde 11,5 kg. och kostade 16,995,- plus moms och installation!

Modem

Internet modem från 1983. Med 1200 bit/s kunde man flytta den här bildtexten från dator til dator på bara 1 sekund. Men det ville däremot ta timmar att överföra bilden!

I entrén hittar man en affär med många grejer som relaterar till post och telefoni. På översta våningen finns ett café med fin utsikt över Köpenhamn.

Hermes

Tar man hissen upp till Caféet ska man komma ihåg att kolla på skulpturen av Hermes på andra sidan gatan. Hermes är i grekisk mytologi gudarnas budbärare, och det passar ju bra, så därför har han också blivit museets skyddsgud.

Hemsida: http://www.ptt-museum.dk/

Adress: Købmagergade 37, 1012 København K