Cisternerna i Söndermarken är Köpenhamns gamla vatten reservoarer som nu har förvandlats till konstmuseum

Cisternerna

Entrén till Cisternerna ligger i denna glaspyramid

Cisternerna

Cisternerna byggdes 1856-59 för att lösa flera problem med Köpenhamns vattenförsörjning. Bl.a. var vattnet ofta förorenat, och man hade därför haft flera epidemier. Dessutom började husen i Köpenhamn bli högre, och det krävde större mängder vatten, med högre tryck. Det ordnades med placeringen högt över Köpenhamn, på Frederiksberg backe.

I början var det en stor öppen bassäng, men 1889 täcktes bassängerna, genom att reservoaren tömdes, stolpar murades, och betongtaket göts. Samtidigt delade man upp den i 3 cisterner, för att säkra försörjningen om en av cisternerna skulle förorenas eller förgiftas. 1981 tömdes reservoaren, och 1996 öppnades den för första gången för allmänheten, då Köpenhamn var Europeisk kulturhuvudstad. Från 2001 till 2013 var Cisternerna museum för modern glaskonst.

Cisternerna

Bild från en tidigare utställning, då det var museum för glaskonst

Utställningar i Cisternerna

Utställningarna i Cisternerna skiftar, ofta pågår samma utställning cirka ett år. Cisternernas djup och skiftande uttryck mynnar ofta  ut i förunderliga totalinstallationer. Cisternerna innehåller naturligt vatten, dagsljuset bryter in och växter gror i det speciella CO2 mättade klimatet som uppstår.

Kolla aktuella utställningar och öppettider på hemsidan, se link nedanför.

Foto: Christina Capetillo

Foto: Christina Capetillo, foto från tidigare utställning

Man har också lagt märke till Cisternerna internationellt, bl.a. nämner Forbes Trade Magazine muséet som ett av de mest unika i Europa. New York Times rekommenderar stället som ett av 12 ställen man ska besöka när man besöker Köpenhamn en helg.

Hemsida: Cisternerne

Adress: Søndermarken (mittemot Zoo), 2000 Frederiksberg

Tips: Det kan vara rätt kallt och fugtigt om man bara har på sig sommarkläder, ta med en varm tröja och ordentliga skor.


Visa större karta