Ströget (Strøget) är Köpenhamns berömda gågata, som går mellan Rådhuspladsen i väst och Kongens Nytorv i öst. En sträcka på ca 1,1 km, vilket gör att den räknas till en av de längsta gågatorna i världen. Eftersom Ströget hänger ihopp med  Købmagergade, Kultorvet och Frederiksborggade, som också är gågator, så bliver det till ett mycket stort bilfritt område mitt i city.

Gammal gågata

Det är också Danmarks första gågata, och även en av de första gågatorna i världen. Den 17 november 1962, blev den omlagd till gågata som försök, och det blev gjort permanent i 1964.

postkort
Ströget precis efter öppningen 1962. (Fotograf: Aage Sørensen)

Affärer på Ströget

Många av stadens mest berömda och dyra butiker ligger på Strøget, bl.a. Louis Vuitton, Gucci, Hermès, Birger Christensen, Burberry, Hvelplund (klockor), Klarlund (smycken och klockor), Royal Copenhagen. Naturligvis är det också här man hittar olika märkes affärer, kedjor, småaffärer och konceptstores som t.ex. Disney Store.

Strøget, Köpenhamn. Copyright: www.kopenhamn-guide.se

Några av de affärer man hittar på Ströget, Köpenhamn.

Dessutom finns det naturligtvis många caféer, konditorier, restauranter, fastfood ställen, choklad affärer och delikatessaffär.

Se mer om öppettider i affärerna här: Öppettider/helgdagar

Gatan är känd för sina många gatuartister, som speciellt sommartid underhåller de förbipasserande.

Gatumusikan på Ströget