Tivoli känner nog alla redan till, men en Köpenhamn guide utan Tivoli, är som sommar utan sol!

Parken, som Georg Carstensen grundade 1843, är en av Köpenhamns mest kända attraktioner och är den mest besökta turistattraktionen i Danmark. Tivoli har också varit inspiration för många nöjesfält i hela världen. Det sägs bl.a. att det var här Disney hittade inspiration till det första Disneyland i Kalifornien.

Ingången

Foto: Henrik Petit/EKKO

Med 25 attraktioner, över 40 restauranger och kaféer, massor av spel och kiosker, så finns det plats till både stora och små att uppleva äventyr och ”hygge” i den gamla nöjesparken.

Den speciella Tivoli stämningen

Atmosfären med alla blommor, specialdesignade lampor, restauranger, underhållning osv. är också helt speciell. Personligen kommer jag ihåg stämningen när jag besökte Tivoli i min barndom, då resan hit ofta var en av sommarens höjdpunkter. Även om mycket har ändrats och naturligtvis moderniserats, så finns den speciella stämningen kvar!

Hovedindgang

Foto: copyright Tivoli

Ett speciellt minne, är damerna som satt och spelade enarmad bandit hela dagen, samtidigt som de rökte cerutter. De var stamgäster, och hade säkert sina fasta platser i spelhallarna, där de förutom att spela förmodligen hade den tidens sociala nätverk bland likasinnade. Men efterhand som mekanik har ersatts av elektronik verkar damerna ha försvunnit, och som tur är röker ingen inomhus längre. Tiderna ändras, men förhoppningsvis kan Tivoli fortsatt bevara sin egen identitet.

Groeften

Restaurang Grøften, Foto: copyright Tivoli

Min barndoms Tivoli känner jag bäst igen om jag går ner genom ”Smøgen”, där det ligger spelbodar, små barer och kiosker. I närheten ligger också den gamla berg och dalbanan. ”Rutchebanen” som den heter på danska, som fyllde 100 år i 2014. Den 625 meter långa trä berg & dalbanan är en, av endast 7 i hela världen som fortfarande har förare ombord, en så kallad ”broms-man”. Även om det är parkens äldsta attraktion, så kan den fortfarande ge sug i magen, och är alltid trevlig att åka. Inför sommaren 2014 fick den tillbaka sitt ursprungliga utseende, med bergtoppar och vattenfall, vackrare än någonsin.

Berg och dalbanan

Berg och dalbanan 1915, Foto: copyright Tivoli

Attraktioner

Naturligvis finns det massor av andra åkattraktioner, allt från vilda Vertigo till en av favoriterna bland de minsta, Veteranbilarna. Nyhed i 2018 var attraktionen TikTak där gäster som gillar sug i magen kan åka med på en tidsresa där man svävar, eller närmare kastas, genom tiden. Här går det snabbt både vertikalt och horisontalt upp till nästan 4G.

Det är så klart också massor av underhållning, Tivoli Garden (Tivolis egen musikkår), Harlekin och Columbine i Pantomimeteatret, fredagsrock och uppträdande på ”Plænen”, koncerter och shows i Koncertsalen och Glassalen. Massor av restauranger i olika prisklasser osv.

Harlekin og Columbine

Harlekin och Columbine, Foto: copyright Tivoli

Fredagsrock

Fredagsrock på ”plænen”, Foto: copyright Tivoli

Varje fredag i sommarsäsongen uppträder olika kända danska och internationella artister och band på stora scenen mitt i Tivoli. Scenen och området framför heter Plænen.

Halloween

Halloween i Tivoli

Foto: Rasmus B. S. Hansen

När hösten kommer och skolorna har höstlov firar man Halloween. Sedan 2006 har man öppnat parken 2 veckor i oktober, med stort Halloween tema. Bl.a. finns ”Hospitalet” där utklädda skådespelare skrämmer upp både vuxna och barn rejält.

Julmarknad

Jul i Tivoli

Jul – Foto: Rasmus B. S. Hansen

I mitten av november är det dags för julmarknaden. Hela Tivoli pyntas upp och ”Plænen” framför stora scenen fylls med julutställning med ryskt jultema (efter att ha haft traditionellt tema, valde man att ändra till den ryska versionen för några år sedan). Nästan alla fasta åkattraktioner och restauranger är öppna, men därutöver öppnas massor av kiosker som säljer allt från julhantverk till glögg och äppelskivor. Öppet fram till nyår.

Här kan du läsa mer om julmarknad på Tivoli

Öppettider och säsonger:

Vinter i Tivoli: 1 februari – 24 februari 2019

Påsk i Tivoli: 4 april – 22 april 2019

Sommarsäsongen: 4 april – 22 september 2019

Söndag – torsdag: 11.00 – 23.00
Fredag – Lördag: 11.00 – 24.00

Halloween: 11 oktober – 3 november 2019

Jul: 16 november 2019 – 5 januari 2020

Adress: Vesterbrogade 3, 1630 København K
Hemsida

Köp biljett i förväg och hoppa över kön: Köp här
Åkpass till alla attraktioner: Köp här

Fotografier: copyright Tivoli


Visa större karta