Vaker utsikt!

I dag blev det en runda som på sätt och vis var i Gasolin´s fotspår. Det danska rockbandet från Christianshavn i Köpenhamn, som blev världskänt i hela Norden på 70-talet.

Jag gjorde nämligen som Kim Larsen sjunger, ”Gik ud over Langebro”, lämnade city och gick över till Christianshavn. Jag var på väg till Vor Frelsers kirke för att uppleva Köpenhamns bästa utsikt. Så väl där ville jag upp i tornet för att ”Se din by fra tårnets top” som Gasolin också sjunger.

Tornet Vor Frelsers kirke

Tornet på Vor Frelsers kirke

Förutom fantastisk utsikt, när man väl har kommit upp, så är det här tornet känt för att det har en utvändig trappa som snor sig runt om tornet. Det går en historia om att arkitekten, Lauritz de Thurah, tog sitt liv genom att hoppa ut från tornet. Det skulle han ha gjort eftersom han hadde byggt tornet med en ”högersnodd” trappa, vilket kungen (Fredrik V) inte gillade. Även om det är en seglivad historia, som jag nog också har berättat några gånger, så är den inte sann.

Sanna historier är däremot att engelskmännen använde tornet som siktmärke under belägringen av Köpenhamn 1807, men de lyckades som tur var inte få någon fullträff, men träffade endast Kristus figurens ena ben. Flygvapnet använde en gång i tiden också spiran som flygmarkering, och under andra världskriget använde motståndsrörelsen tornet och spiran som gömställe för vapen och sprängämnen, vilket den tyska ockupationsmakten aldrig upptäckte.

Tornet Vor Frelsers kirke

Ju längre upp man kommer, desto smalare blir trappan

Man ska nog inte lida av allt för mycket höjdskräck om man ska gå hela vägen upp. Om man förstår att läsa danska, så finns det en rätt kul historia på Vor Frelsers kirkes hemsida som beskriver hur det var när författaren Jules Vernes var uppe i tornet 1881.

Utiskt Vor Frelsers kirke

Fantastisk utsikt över Köpenhamn från toppen

Klocksplelet i Vor Frelsers kirke

Vor Frelser Kirke har också ett klockspel som är världskänt, och det är klockspelskonserter varje torsdag, samt på somrarna, när internationella klockspelare kommer för att provspela och framföra konserter. Varje heltimma spelas det också, men då är det oftast en dator som styr klockspelet.

Tornet har normalt öppet från mars til december.
Kolla öppettider på hemsidan. Om vädret är dåligt kan det vara stängt.


Visa stor karta

Hemsida: Info om tornet
Adress: Sankt Annæ Gade 29, 1416 København