Visit Carlsberg har blivit til Home of Carlsberg

På den här sidan har det tidigare varit en artikel om mitt besök på Visit Carlsberg. Men eftersom man nu har renoverat och moderniserat besökscentret, så har det kommit ett helt ny upplevelse i Köpenhamn.

Jag vänder förhoppningsvis tillbaks med en ny artikel när jag har haft möjlighet att besöka centret.

För mer info kolla här: homeofcarlsberg.com

Här är min berättelse från mitt besök i det gamla visit Carlsberg i 2013:

Carlsberg och bryggeriets långa historia

Besökte Carlsberg i dag, för att kolla vad de hittar på ute i Valby (4 km. från Rådhuspladsen). Nu visade det sig att fabriken har stängt, och att produktionen av öl flyttade från Valby till Frederica 2008. Så kvar i Valby ligger huvudkontoret, ett besökscenter med museum och husbryggeriet Jacobsen.

Så jag vände näsan mot ”Visit Carlsberg”, besökscentret, så att jag kunde bli lite klokare på Carlsbergs historia, och smaka på husbryggeriets öl. Det består av flera olika avdelningar, och det tar ungefär 1 1/2 timme att guida sig själv genom centret, allt efter hur intresserad man är av att läsa på hela historien. Centret ligger på samma plats som Carlsberg grundlades av J.C. Jacobsen år 1847.

Besöket börjar i Carlsberg shopen, där man också löser inträdde (2 smakprov ingår i biljettpriset). Där kan man köpa allt möjligt merchandise, men också öl från husbryggeriet. I det här bryggeriet bryggs all Carlsbergs special öl av märket Jacobsen och Semper Arden. Jacobsen är en väldigt lyckad öl och ”Dark Lager” är nog min favorit, men det brukar också finnas special tappningar som kan vara värda att prova, så det är läge att köpa med ett par flaskor.

Efter att ha smakat på Jacobsens öl i Bar 1847 kommer man till stallet, där bryggar hästarna står. En gång i tiden hade Carlsberg över 200 hästar till transport, men i dag har man 8 kvar. De används som ambassadörer för Carlsberg vid olika evenemang, men kan också ses på de dagliga turerna i Köpenhamn.

På väg till det gamla brygghuset går man genom skulptur trädgården, där man bl.a. kan se den lilla sjösjungfruns äkta lillasyster. Storasyster skänktes till Köpenhamn av Carl Jacobsen (J.C. Jacobsen’s son). Jacobsen familjen hade ett stort intresse för konst, som man också kan läsa mer om här: Ny Carlsberg Glyptoteket.

Innan man går in till utställningen om Carlsbergs historia, och det ursprungliga bryggeriet: ”Gamle Carlsberg Bryghus”, så kan man titta på världens största ölsamling som intill nu innehåller cirka 22 000 olika ölflaskor.

Inne i det gamla brygghuset kan man se hur produktionen gick till, och följa med i hela historien från 1847 tills i dag, då Carlsberg har blivit ett av de 4:e största bryggerierna i världen.

Man kan läsa om varför det fanns både ”Gamle” och ”Ny Carlsberg”. Hur man upptäckte att man kunde odla jäst, i stället för att använda den vilda jäst som brukade användas på den tiden, och som orsakade ”öl-sjuka”. Det var en upptäckt som revolutionerade ölproduktion i hela världen. Det innebar också att det blev möjligt att producera mer öl och i bättre kvalitet och man kunde börja exportera till andra länder. Man kan också följa med i hur det var för dem som jobbade på bryggeriet.

Avslutningsvis kommer man till Jacobsen brygghus & bar, där man från baren kan titta ned i produktionshallen där all Jacobsen öl (och Semper Arden öl) produceras. Man kan också köpa mat, och har man lust till fler smakprov än de som ingår i inträddet, så finns det alltid mer än 40 olika Carlsberg produkter i sortimentet.