Var en runda på Glyptoteket häromdagen. Om man som jag tycker det är trevligare att se marmor skulpturer från antiken på sin ursprungliga plats, t.ex. Rom eller Grekland, då kanske man inte tycker att det är så uppenbart att man skall besöka Ny Carlsberg Glyptoteket. (Glyptotek av grek. glyptos och theke, benämning på skulptursamling). Därför hade jag tills nyligen aldrig varit där! Men jag har många gånger tänkt att jag måste kolla upp det en dag.

glyptoteket

Arkitekturen i Glyptoteket

Jag gjorde tanke till handling och gick dit! När man kommer in kan man inte låta bli att imponeras av arkitekturen. Både den gamla delen, med den vackra vinterträdgården, där det också finns ett café. Men också de nya afdelningarna, museet har byggts ut flera gånger, senast 1996 med en tillbyggnad tecknad av artitekt Henning Larsen.

vinterhave

Vinterträdgården

arkitekt

Spännande arkitektur

Fransk och Dansk konstsamling

Något som jag inte visste är att man har en väldigt stor samling av fransk och dansk konst. Bl.a. finns konstverk av Monet, Degas, van Gogh, Pissaro, Cézanne, Gauguin och flera andra franska och danska konstnärer. Och det är inte ofta man har möjlighet att studera så stora konstnärer på nära håll, spännande!

vangogh

Vincent van Gogh, Landskap från Saint-Rémy

gauguin

Paul Gauguin, Tahiti-kvinna med blomma

Egypten samling

Förutom antik konst från Grekland och romarriket, finns en stor samling konstföremål från Egypten och en spännande källare med gravskatter.

atitekt2

Trappan ned till utställningen med föremål från forntida Egypten

mumier

Mumier

egypt3

Skulpturer från modernare tider

Den franske bildhuggaren Auguste Rodin (1840-1917) finns representerad med många imponerande skulpturer.

rodin

”Borgerne fra Calais”

Här finns också en stor samling skulpturer skapade av Thorvaldsen-eleverna Freund, Bissen og Jerichau, vissa motiv är mer dramatiska än andra.

Missa inte ”Nasothek” utställningen i Glyptoteket

noses

Lite fakta:

Glyptoteket grundades av bryggaren Carl Jacobsen, som var son till Carlsbergs grundare J.C. Jacobsen. (Carl startade bryggeriet Ny Carlsberg och de blev på det sättet konkurrenter, men det är en annan historia). Han startade med sin konstsamling hemma i Valby 1879. Efter några år hade han så många skulpturer i sin vinterträdgård att han öppnade samlingen för besökare och kallade den ”Glyptotheket på Ny Carlsberg”. 1906 invigdes museet på den nuvarande placeringen. 1902 upprättade Carl Jacobsen ”Ny Carlsbergfondet” för att skapa grundlaget för muséets drift. Idag drivs muséet av staten och Ny Carlsberg fonden.

Tips:

Besöker man Glyptoteket en tisdag är det gratis inträde.


Visa stor karta

Hemsida: Ny Carlsberg Glyptotek
Adress: Dantes Plads 7, 1556 København V