Vor Frue Kirke, Köpenhamns domkyrka

Vor Frue Kirke, som ligger på Nørregade nära Strøget, är Köpenhamns stifts domkyrka. Kyrkan är öppen alla dagar från 8-17, så här kan man passande slinka in på sin promenad genom Köpenhamn. Sätter man sig ner ett ögonblick och slappnar av från stans pulserande liv, så får man samlat krafter till att fortsätta turen runt i Köpenhamns gator.

Thorvaldsens kristus

Den uppståndne Kristus

Bertel Thorvaldsens Kristus skulptur

Man skall också passa på att titta på en av Bertel Thorvaldsens mest berömda marmor skulpturer, ”Den uppståndne Kristus” som står bakom altaret, samt de tolv apostlarna som står placerade i sidorna av skeppet. Vill man se mer av Thorvaldsens skulpturer så hittar man också Thorvaldsens Museum i Köpenhamn, på Slotsholmen.

Vor Frue kirke

Vor Frue Kirke

 

Nattkyrka

I Vor Frue Kirke arrangeras det också nattkyrka varje torsdag-fredag från 20-24 och varje söndag från 19-23. Då kan man uppleva att gå i kyrkan på ett annorlunda sätt, med levande ljus, elektronisk musik, körsång, uppläsning osv.

Programmet kan ses på nattkyrkans hemsida här: Natkirken.dk

 

Historiskt

Det har legat kyrka på den här platsen sedan 1200 talet, och det äldsta omnämnandet av kyrkan är ett dokument som utfärdades av biskop Absalon 1185. Men kyrkan har brunnit ner och byggts upp igen vid ett flertal tillfällen. Senaste gången den brann var den 4 september 1807, då den engelska flottan bombarderade Köpenhamn vid slaget om Köpenhamn. Den nuvarande kyrkan invigdes 1829. Kyrkan är tillägnad Jungfru Maria, ”Vår Fru”.

 

Kronprinsens bröllop

Det har flera gånger varit kungliga ceremonier i kyrkan, bl.a. har det varit många kröningar här. Vigslar som involverar kungliga förekommer också, senast den 14 maj 2004 då Kronprins Frederik blev vigd med Mary Donaldson, nuvarande kronprinsessa Mary.

 

 


Visa stor karta

Hemsida: Vor Frue Kirke – Københavns domkirke
Adress: Nørregade 8, 1165 København K