En skulptur som står under vattnet är inte något man ser så ofta. Men det gör skulpturen ”Agnete og Havmanden”, närmare bestämt i Slotsholmens kanal, bredvid Højbro. Skulpturen är utförd av bildkonstnär och fotograf Suste Bonnén. Så tycker man det minsta om konst, och gärna vill se konst i Köpenhamn, så skall man inte missa den här skulpturen.

Ofta kommer man förbi ändå när man tar en runda på Ströget, som ligger strax intill. Och är barnen med, så passar det bara bra med en liten paus från affärerna. Vem hittar den först? Och så kan man passande räkna hur många söner som står kvar. Det skall vara sju totalt, 6 stående plus en i famnen på ”havmanden”. Men eftersom en av sönerna tidigare har blivit påkörd av en båt, så den vält, så är frågan om han har satts på plats igen?

 

Konst i Köpenhamn. Agnete og havmanden.

”Agnete & Havmanden”, Slotsholmens kanal, Højbro, Köpenhamn

Fakta: ”Agnete og Havmanden” är en gammal nordisk folkvisa och det är den som är inspirationen till skulpturgruppen med samma namn. Visan berättar om Agnete, som förälskar sig i en ”havmand”. Hon följer honom till havets botten, föder deras gemensamma barn, men ångrar sig och lämnar man och barn på havets botten. Visan har tolkats på många olika sätt genom tiden, och man kan ju passande göra sin egen tolkning, när man tittar på skulpturen. Men ser den övergivne mannen och de sju barnen inte lite förtvivlade ut, när de tittar upp genom vattnet och skådar efter Agnete?


Visa stor karta