Vill man besöka bästa konditoriet i Danmark, då får man inte glömma att gå till konditori La Glace i Köpenhamn. Det här är ett konditori där man har lyckats hålla fast sina egna traditioner genom generationer. Latte eller Cappuccino existerar inte här! Man kan beställa kaffe, te eller varm choklad, och det serveras alltid i hela kannor. Här skall man helt enkelt ha tid till att njuta av en hel kanna.

Som de själva skriver, så är meningen att man skall ”sjunka ner i en tidslucka”, släppa stressen och varva ner när man kommer in i konditoriet. Efter att man har gjort sin beställning uppe vid disken, där det enorma urvalet av tårtor och kakor kan ses, så får man serverat vid sitt bord ett ögonblick senare. Och ev. kan man fundera på om man inte skulle dela en tårtbit till, bara för att det smakar gott, och det finns så mycket att välja mellan.

Konditori La Glace, Köpenhamn. Fotograf Lasse Lindgren
Conditori La Glace, Köpenhamn

”Sportskage”

La Glace har eksisterat sedan 1870, och bland de 20 tårtor som är i standardsortimentet, hittar man bl.a. deras specialitet, ”Sportskage” eller sport tårta. Att den har någon prestationshöjande effekt under sportaktiviteter tvivlar jag på. Den blev kreerad i förbindelse med en satirisk teaterföreställning som hette ”Sportsmænd” och som hade premiär på Folketeatret 1891. Tårtan består av en botten, ovanpå den nougat blandad vispgrädde, som därefter pyntas med, just det vispgrädde! Låter mäktigt, men smakar himelskt gott!

Konditori fakta:

Förutom att man framställer allt till tårtor, kakor och bakelser i huset, så har man framställning av glass och konfektyr.

Man kan inte beställa bord, men även om det kan vara många gäster så skall man oftast inte vänta länge på et bord. Öppet 8.30- 18 på vardagar, 9-18 lördagar och 10-18 söndagar, men kolla evt. hemsidan.

Konditori La Glace, Köpenhamn. Fotograf Lasse Lindgren
Conditori La Glace, Köpenhamn – Kager, Kunst og Kærlighed, Kvæler al Besværlighed

Hemsida: Conditori La Glace
Adress: Skoubogade 3, 1158 København K


Visa stor karta