Tornet på Christiansborg

I Köpenhamn finns det många utsiktstorn. Många har varit öppna för allmänheten länge, men i tornet på Christiansborg var det endast vaktmästaren som kom upp, när han skulle hissa flaggorna. Där uppe under kupolen, låg ett hemligt förråd där det fanns en massa gipsfigurer som stod och samlade damm. Men i starten av årtusendet konstaterades det att takkonstruktionen i tornet behövde renoveras. Takkonstruktionen var dålig, så både bärande konstruktion och koppartak blev utbytt och renoverat.

tornet-gipssamling

En av många gipsfigurer och modeller som varit förlagor till färdiga skulpturer

Efter renoveringen av tornet, beslutade folketingets presidium att även lokalerna i tornet ovanför folketinget skulle renoveras och att det skulle öppnas en restaurang. I övrigt den enda resturangen i Christiansborg som är öppen för alla, inte bare de som färdas i Folketinget. 2014 var renoveringen färdig och därmed kunde tornet öppnas för allmänheten.

christiansborg-ridebane

Utsikten över Christiansborg ridbana, med bl.a. Tivoli och Valby backe i bakgrunden

Så förutom att njuta av utsikten från tornet, så kan man i lokalen under utsiktsplatsen njuta av god mat i vackra lokaler. Det är kocken Rasmus Bo Bojesen och hans personal som lagar mat inspirerad av det danska köket. Här serveras nya tolkningar av klassiska danska rätter och bakelser från eget konditori.

restaurant-tornet

Restaurant Bojesen – fotograf: David Kahr

Det är gratis entré till tornet som har öppet tisdag till söndag. Eftersom man kommer upp ovanpå delar av Christiansborg (Danmarks folketing/riksdag), så ska man genom en säkerhetskontroll innan man tar hissen upp. Det är begränsat hur många som kan vara uppe i tornet samtidigt, så det finns risk att man får stå i kö till hiss och säkerhetskontroll. Det finns 2 köer, en till utsikten och en till restaurangen.

tornet-utsikt

Utsikt över Köpenhamn och Amager torv

Hemsida: Tornet på Christiansborg

Entré: Gratis

Öppettider utsikten: tisdag – söndag: 11.00 – 21.00
Öppettider restaurang: tisdag – söndag: 11.30–16.00 och 18.00–23.00 (köket stänger 22.00)

Adress: Tårnet, Christiansborg Slotsplads, 1218 København