Midsommar i Danmark, eller Sankt Hans aften som det heter på danska, firas alltid den 23 juni. Förutom att det alltid är samma datum, så skiljer sig det danska midsommar firandet också på andra punkter.

midsommar

Häxor och traditioner

Egentligen påminner det mer om svenska Valborgsmässoafton, eftersom man tänder bål, ofta med en figur på toppen som liknar en häxa. Syftet med bålet har varit att skrämma bort häxor och onda andar. Men i Danmark flyger häxorna inte till Blåkulla, men till Blocksberg i Harzen. Därför menar man att traditionen tagits med från Tyskland av tyska hantverkare på 1860 talet, även om det också finns berättelser från slutet av 1700 talet som beskriver att man tände facklor på den här tiden av året.

Midsommar häxa

Här en häxa som barnen på dagis har fixat

 

Bål, tal och sång

Sankt Hans aften/midsommar afton är ingen helgdag i Danmark och därför är firandet oftast lugnare än i Sverige. Ett traditionellt danskt midsommarfirande startar ofta med att borgmästaren, eller en annan framträdande/känd person i lokalområdet håller ett tal. Sen tänder man bålet, och mens man ser elden sjunger man ”Midsommervisen” tillsammans. Texten till Midsommervisen är skriven av diktaren Holger Drachmann, och det speciella med denna sång är att det finns två versioner, en med musik av P.E. Lange-Muller, och en pop version som bandet Shu-bi-dua inspelade 1980. Ibland sjunger man först originalet och efteråt den “nya” versionen.

 

midsommar2

Eftersom midsommar firas den 23 juni i Danmark, så är det ofta en vanlig vardag. Då firar många danskar med lite extra god kvällsmat, innan man går till det lokala firandet. Och efter tal, bål och sång, bryter man upp och går hemåt igen. Men på flera platser fortsätter man med musikunderhållning, och några slutar kvällen med fyrverkeri.

De flesta studenterna också har haft sin sista examen och har fått sin studentmössa precis innan midsommar, därför är det också en tradition att studenterna passar på att bränna sina gamla anteckningar och häften på bålet.

 

 

Platser i och omkring Köpenhamn där man har midsommar / Sankt Hans firande 2017:

strand

På stränderna norr och söder om Köpenhamn brukar det vara massor av bål. Ofta är det föreningar som arrangerar, men det kan även vara privata som tänder egna små bål.

Tivoli: Sankt Hans Tivoli

Bakken: Sankt Hans Bakken

Frederiksberg Have

Amager strandpark

Bellevue strand

Dragør Havn

Kusten söder och norr om Köpenhamn